Inspiratie

Alles over een houten keukenblad

Je keukenblad is een echte blikvanger in de keuken, maar is daarnaast ook het onderdeel van je keuken dat je waarschijnlijk wel het vaakst gebruikt. Het moet dus praktisch zijn en een bepaalde uitstraling hebben die bij de rest van je interieur past. Lees verder om te ontdekken of een houten keukenblad jouw ideale keuze is.

Keukenstijl

Om te bepalen of een houten of houtlook keukenblad past bij jouw keuken is het goed om na te gaan of dit matcht binnen deze stijl. Een houten blad staat hartstikke goed in een landelijke keuken, maar ook een donkere elegante keuken krijgt meer sfeer met een houten blad.

Makkelijk aanpasbaar

Een groot voordeel van een houten keukenblad is dat het leverbaar is in verschillende formaten en makkelijk bewerkt kan worden. Hierdoor is een houten keuken heel makkelijk aanpasbaar aan jouw persoonlijke wensen wat betreft het formaat. Zeker voor het werkblad is dit iets wat heel belangrijk is, aangezien deze naadloos moet aansluiten op de rest van je keuken. Daarnaast kan je helemaal zelf de dikte van het aanrecht bepalen.

Keukenblad op maat

Vind jij je keuken nog prima, maar wil je enkel een nieuw keukenblad? Denk daarbij ook eens aan een houten optie. Wel is het zo dat er voor een bestaande keuken meestal gekozen moet worden voor een blad op maat, omdat de plekken van het fornuis en de spoelbak al vast staan. Wanneer je aparte maten of wensen in je keuken hebt is het vaak ook nodig om voor maatwerk te gaan. Dit is echter vaak wel een stuk prijziger dan de standaard bladen, dus duik zeker even in de opties om uit te vinden of je hier niet toch mee uit de voeten kunt. Bij een keukenblad op maat heb je daarentegen wel gegarandeerd een uniek blad.

Keukenblad opknappen

Het handige aan een houten aanrechtblad is dat je deze ook heel eenvoudig kunt opknappen wanneer je hem weer als nieuw wilt hebben. Door het blad licht op te schuren, eventueel te verven en vervolgens te lakken, ziet het oppervlak er weer als nieuw uit.

Alternatief

Wel de voordelen van hout, maar niet de nadelen? Dan is het ook mogelijk om voor een kunststof keukenblad te gaan met een houtlook. Tegenwoordig zijn houtlook keukenbladen bijna niet meer van echt te onderscheiden, dus daar hoef je het zeker niet om te laten. De opties zijn net als bij het echte hout eindeloos en dus kan je helemaal losgaan met het kiezen van de perfecte variant.

Voordelen kunststof met houtlook

Hout is en blijft een natuurlijk materiaal dat gaat werken. Dit wil zeggen dat het uitzet bij warmte en iets krimpt al het koud wordt. Je kunt je voorstellen dat dit niet altijd handig is en dus is de houtlook voor velen een goed alternatief. Kunststof is namelijk sterker, kras- en vochtbestendiger dan hout en dat maakt dit materiaal een stuk onderhoudsvriendelijker. Met een simpel doekje veeg je alles schoon, terwijl (onbewerkt) hout sneller gevoelig is voor vervelende vlekken. Daarnaast is het houtlook keukenblad scherper geprijsd ten opzichte van zijn echte broertje.

Achterwand

Iets wat naadloos bij je keukenblad moet aansluiten is de achterwand. Je kunt ervoor kiezen om de achterwand in hetzelfde materiaal te doen als het blad. Dit vormt een rustig en strak geheel, maar het is uiteraard ook mogelijk om voor een ander materiaal te gaan zoals keramieken of stenen tegels, glas of muurverf. Houd er bij de keuze van het materiaal net als bij de praktische keuze van je aanrechtblad wel rekening mee dat er regelmatig spetters en ander vuil op kunnen komen.

Onderhoud houten keukenblad

Heb je wel besloten om voor echt hout te gaan? Zorg dan dat je het goed onderhoudt. Doe dit sowieso door het na een knoeibeurt altijd direct op te ruimen, zodat er niks in het hout kan trekken. Maak voornamelijk schoon met warm water en een mild schoonmaakmiddel om beschadigingen aan de beschermlaag van het hout te voorkomen. Mocht je twijfelen of de laklaag of beschermlaag van je hout is aangetast? Laat het dan niet voor wat het is, maar onderneem actie en zorg voor een opknapbeurt. Zo heb je nog jarenlang plezier van je houten keuken.

Formaat werkblad

Misschien heb je al allerlei ideeën over een extra grote spoelbak, koelkast, fornuis of kastenwand, maar denk ook eens aan de hoeveelheid werkruimte die je minimaal nodig hebt. Bij een beperkte ruimte gaan grotere opties namelijk vaak ten koste van je werkvlak. Toch is dit echt essentieel tijdens de bezigheden in de keuken, al helemaal als je met meerdere personen tegelijk kookt. Wanneer je in de breedte geen extra centimeters meer hebt om voldoende werkruimte te creëren is het een overweging waard om het werkblad extra diep te bestellen. Dat wil zeggen een werkblad dat dieper is dan de gemiddelde 80cm. Voordeel daarvan is dat je ook niet zo snel je hoofd stoot aan de keukenkastjes of dat je juist voor extra diepe en dus grote kasten kunt kiezen met meer opbergmogelijkheid.

Hoogte aanrechtblad

Om ergonomisch verantwoord in je keuken te kunnen werken en optimaal te kunnen genieten is de juiste hoogte van het aanrechtblad erg belangrijk. Een te hoog blad zorgt voor opgetrokken schouders en mogelijk nek- en schouderklachten. Ook een te laag blad is niet goed voor je lichaamshouding. Standaard is een blad rond de 92cm, bij uitstek geschikt voor mensen tussen de 170 en 180cm. Wanneer je kleiner of groter bent is het een optie om het aanrechtblad hierop aan te passen voor comfortabeler kookplezier. Houd hierbij wel rekening met de dikte van het blad. Om de ideale hoogte te bepalen houd je je armen langs je lichaam en in een hoek van 90 graden. Je armen horen bij een juiste hoogte tussen de 15 en 25cm boven het werkblad uit te komen.