Een landelijke keuken ademt gezelligheid en vormt de ideale plek om heerlijk te zitten, zowel voor als na het tafelen. Je kunt daarbij gaan voor een klassieke of moderne uitvoering. Lees verder om te ontdekken welke elementen een landelijke keuken maken en of dit jouw (nieuwe) droomkeuken wordt.
Bij een landelijke keuken denk je vast aan een variant in een oude boerderij met een nostalgische sfeer. En dan zit je inderdaad goed. Al zijn de keukens van tegenwoordig natuurlijk wel van alle gemakken voorzien. Het pronkstuk in een landelijke keuken is toch altijd wel het grote fornuis met daaronder de oven. Dit fornuis is in een klassieke variant meestal een losstaand element in de ruim opgezette (hoek)keuken en dus niet ingebouwd. Betegel voor een extra authentieke sfeer de wand achter het fornuis.
Een kleinere ruimte, maar toch een landelijke keuken willen? Dat kan uiteraard ook. Een landelijke uitstraling creëer je eenvoudig met natuurlijke en robuuste materialen als hout en steen en die kunnen uiteraard ook prima in een wat kleinere keuken. Stel je eens voor: stoere houten keukenkastjes met een keukenblad van natuursteen of beton. Daarbij krijg je toch direct zin om uren in de keuken te gaan staan?
Nog een kenmerk voor de landelijke keuken zijn de open keukenkastjes langs het fornuis, maar ook een aantal kastjes voorzien van een deurtje met glas, waardoor je het servies kunt zien, zijn typisch iets landelijks.
Juist omdat je bij een landelijke keuken heel veel mogelijkheden hebt, is deze keuken er in elk budget. Veel natuurlijke materialen hebben een alternatieve variant die vaak veel prijsgunstiger en onderhoudsvriendelijker is. Denk eens aan kunststof met houtlook, maar je hebt ook een kunststof keukenblad met de uitstraling van natuursteen of beton. En het verschil zie je bijna niet.
Bovendien kan je met de juiste accessoires en kleuren al een landelijke sfeer neerzetten. Hang bijvoorbeeld je pannen en keukengerei op aan een rekje voor het authentieke gevoel. En ook de juiste potten, vazen, fotolijstjes, kaarsen en grepen voor je keukenkastjes kunnen je helemaal in de sfeer trekken. Naast het gebruik van neutrale kleuren uiteraard. Aardetinten, ecru en grijstinten zijn hierbij een grote aanrader.
We hebben het al even over klassieke en moderne varianten gehad en deze variatie is helemaal naar eigen smaak in te richten. Daar waar de klassieke versie wat meer bekend staat om de sierlijke afwerking, is de moderne variant vaak wat stoerder door het gebruik van materialen als staal en RVS.
Natuurlijke materialen in een landelijke keuken vragen wel vaak iets meer onderhoud dan kunststof wat je immers zo schoonveegt met een vochtig doekje. Belangrijk is om aan dit onderhoud voldoende aandacht te besteden. Doe dit sowieso door het na een knoeibeurt altijd direct op te ruimen, zodat er niks in het materiaal kan trekken. Maak voornamelijk schoon met warm water en een mild schoonmaakmiddel om beschadigingen aan de beschermlaag van bijvoorbeeld het hout te voorkomen. Mocht je twijfelen of de laklaag of beschermlaag van je hout is aangetast? Laat het dan niet voor wat het is, maar onderneem actie en zorg voor een opknapbeurt. Zo heb je nog jarenlang plezier van je landelijke keuken.
Wij helpen graag!