Jouw keuken vraagt om een kookplaat die helemaal bij jou past. Maar hoe kies je die? Wij helpen je met een kort en overzichtelijk verhaal over de voor en nadelen van de verschillende methodes.
Gas deed in de jaren 50 zijn intrede in onze keukens en is nooit meer weggegaan. Logisch: gas warmt snel op en koelt snel af. Ideaal om dagelijks te koken. Wok je veel? Dan is gas jouw methode (omdat de vlammen de pan beter verwarmen en warm houden dan andere kookplaten). Gas heeft ook een aantal nadelen: koken met vuur kan onveilig zijn, je kunt de temperatuur minder makkelijk constant houden en veel van de energie gaat verloren omdat er veel ruimte is tussen de vlammen en de pan. schoonmaken is soms een uitdaging, maar met 'gas op glas' wordt dat al makkelijker.
Een kookplaat met vier grote zwarte ronde platen. Zo kennen we de meeste elektrische kookplaten. Ze zijn goedkoop in de aanschaf, maar moeilijk schoon te houden. Bij intensief gebruik bestaat de kans op inbranden en dus snelle slijtage. Inbouwen kan vrijwel overal zonder grote verbouwingen, zolang je er stroom hebt. Prettig als je in een huurhuis woont. Ook handig: omdat deze platen lang warm blijven, kun je de pannen voor laatkomers rustig laten staan.
De elektrische techniek van nu en van de toekomst. Een inductiekookplaat is duurder, maar daar krijg je veel voor terug. En bedenk: elektriciteit is de laatste jaren goedkoper geworden en gas alleen maar duurder. Inductie kookplaten zijn veilig, vooral als je kinderen hebt. Niet alleen zijn veel platen beveiligd met een kinderslot, maar ze koelen ook nog eens snel af en je hebt geen open vuur in je keuken. Opwarmen gaat ook lekker snel: een pan water kookt eerder op een inductieplaat dan op een gaspit. Koken op inductie is heel efficiënt omdat je geen energieverlies hebt en schoonmaken is een fluitje van een cent.
Een keramische kookplaat is voordeliger dan een inductieplaat. Maar dat voordeel kost je wel wat kookcomfort: deze platen worden minder snel warm en koelen langzamer af. Daar moet je tijdens het koken rekening mee houden. Ook hier kun je die restwarmte natuurlijk wel weer gebruiken om je eten warm te houden. Deze platen zijn makkelijk schoon te maken en - als je een plaat kiest met de knoppen aan de zijkant - ook veilig voor kinderen. Je kunt er elke pan op gebruiken, waar je bij inductie moet opletten of je pannen er wel geschikt voor zijn. Een keramische plaat kun je precies op temperatuur houden. Het energieverbruik ligt hoger dan bij inductieplaten.
Wil je geen losse plaat of gasstel in je keuken? Kies dan voor pitt cooking. Dan worden de pitten geïntegreerd in je werkblad. Dat kan met gaspitten, maar ook met inductie. Pitt Cooking ziet er niet alleen mooi en strak uit, de plaat is ook veel makkelijker schoon te houden.
Halogeenkookplaten bevatten lampen die gloeiend heet werden en zo je pannen van onderen verwarmden. Nog niet zo lang geleden was dit het alternatief voor keramisch koken. Maar de grote kans op inbranden, de snel slijtende, dure lampen en de hoge aanschafprijs verdween halogeen al snel weer uit de Nederlands keukens. Tegenwoordig koop je nergens meer een halogeen kookplaat.
In onze webshop zijn alle soorten inbouw kookplaten te koop!