Op zoek naar een nieuwe oven? Dan heeft u de keuze uit verschillende typen en functionaliteiten. Keuken Kampioen helpt graag met kiezen! Zo vindt u de oven die perfect aansluit bij jouw persoonlijke wensen en voorkeuren.
Bij het kiezen van een oven is allereerst belangrijk hoe u deze wilt gebruiken. Gebruikt u de oven meerdere keren per week of één keer in de maand? Kookt u voor één of twee personen of voor een groter gezelschap? En bent u een echte bakprins(es) of wilt u enkel een maaltijd kunnen opwarmen? Wanneer u veel gebruik maakt van de oven of voor een groter gezelschap kookt, is een grotere oven met verschillende functies een aanrader. Eet u meestal met zijn tweeën of gebruikt u de oven zelden? Dan volstaat een kleiner,eenvoudiger exemplaar. Er is keuze uit inbouwovens, losse ovens en ovens als onderdeel van een fornuis.
Een conventionele elektrische oven verwarmt door middel van boven- en onderwarmte en heeft daarnaast vaak een grillstand. In deze oven kunt u vrijwel alle gerechten bereiden. Ook gevoelige gerechten, zoals soufflés, en gerechten die gemakkelijk kunnen uitdrogen, zoals brood! De oven is daarmee een goede keuze voor bakliefhebbers.
Bij een heteluchtoven wordt met behulp van een ventilator lucht door de oven geblazen. In deze oven kunt u vrijwel alle gerechten bereiden. Ook wanneer u meerdere gerechten tegelijk wilt bereiden, bijvoorbeeld pizza's, biedt deze oven uitkomst. Een nadeel ten opzichte van de conventionele oven is dat gerechten iets droger kunnen worden. Bakt u regelmatig, maar bent u geen echte bakexpert? Dan is de heteluchtoven een prima optie.
De turbo heteluchtoven werkt hetzelfde als een heteluchtoven, maar verwarmt nóg sneller. Dit komt omdat er bij dit type oven een warmte-element voor de ventilator zit. Hierdoor is de lucht al heet wanneer deze de oven in wordt geblazen en is de baktijd van gerechten korter.
Steeds vaker zijn ovens multifunctioneel: ze hebben meerdere functies. U kunt bijvoorbeeld kiezen uit een bereiding met boven- en onderwarmte, hetelucht, turbo hetelucht, stoom of magnetron. Welke mogelijkheden de oven allemaal heeft wisselt per type. In een multifunctionele oven kunt u vrijwel alles klaarmaken en verschillende manieren van bereiden afwisselen. Dit type oven is dan ook uitermate geschikt voor bakliefhebbers.
Een combimagnetron kunt u gebruiken als magnetron én als oven. U kunt er gerechten in bakken, opwarmen en ontdooien. Sommige combimagnetrons hebben extra opties, zoals een grill- of een crispfunctie. De nadruk ligt bij de combimagnetron op de magnetronfunctie. Bakt u vooral en gebruikt u deze functie maar zelden? Dan kunt u beter kiezen voor een bakoven met magnetronfunctie.
In de magnetron warmt u snel en eenvoudig gerechten op en kunt u bevroren gerechten ontdooien. Zijn dit de functies waarnaar u op zoek bent en is bakken niet echt uw ding? Kies dan voor de magnetron.
Met een stoomoven kiest u voor een gezonde, gemakkelijke en innovatieve manier van koken. In dit type oven kunt u de totale maaltijd bereiden: aardappelen, groente, vlees, vis en zelfs cakes. De garing met hete stoom zorgt ervoor dat de smaak, voedingstoffen en vitamines in de ingrediënten goed bewaard blijven. Niet voor niets worden er ieder jaar zo'n 20 procent meer stoomovens verkocht! Wilt u stomen én een krokante korst? Kies dan voor een combistoomoven. Deze oven heeft naast een stoom- ook een hetelucht- en grillfunctie. Voor de meeste stoomovens is een afvoer nodig, maar er zijn ook stoomovens met een reservoir. Hierdoor past de stoomoven in iedere keuken. De stoomoven is de perfecte oven voor mensen die bewust willen leven en niet bang zijn voor vernieuwing.
Inmiddels weet u een stuk meer over de verschillende soorten ovens. Maar wist u ook al dat...