Profiteer alleen deze week nog van GRATIS montage en het voordeel op onze Actiekeukens

Profiteer alleen deze week nog van GRATIS montage en het voordeel op onze Actiekeukens

Kookeiland

Een kookeiland is de ultieme manier om van je keuken een sfeervolle woonkeuken te maken. Je creëert namelijk een centrale plek om te eten, koken, werken en vooral samen te zijn. Terwijl je aan een keukeneiland kookt, blijf je gezellig in contact met familieleden en vrienden omdat zij aan het aangrenzende bargedeelte of eettafel zitten. Naast sfeer en gezelligheid, staat een keuken met kookeiland voor luxe en exclusiviteit. Wil je meer weten over de veelzijdige eiland keukens? Keuken Kampioen vertelt je over de mogelijkheden van deze keukenopstelling.

Probeer verschillende kookeilanden in 3D

  • Direct zonder installatie aan de slag
  • Gratis professioneel keukenontwerp in 3D
  • Uitgebreide keuze uit verschillende keukenbladen

Waar moet je op letten bij een eilandkeuken?

Houd er rekening mee dat een keukeneiland meer oppervlakte inneemt. Toch kan je met een klein kookeiland of een schiereiland al een heel eind komen. Zolang je één meter ruimte rondom het keukenblok behoudt, kun je comfortabel blijven bewegen in de keuken. Houd er ook rekening mee dat er leidingen verlegd moeten worden wanneer je kiest voor een kookeiland met kookplaat en een spoelbak.

 

Veelgestelde vragen

  • Soorten kookeilanden

    Een kookeiland is het centrale middelpunt van een keuken. Omdat het keukenblok vrij staat in de ruimte creëer je een gezellige woonkeuken. Het is een warme plek waar je met familieleden, je partner of vrienden samenkomt om te koken, eten en te genieten. De voordelen van een eilandkeuken is dat je eenvoudig het eetgedeelte in het woongedeelte betrekt. Je kunt zelfs van een L-keuken een U-keuken maken door het keukeneiland hieraan vast te zetten. Je creëert op deze manier een sfeervolle leefkeuken die luxe uitstraalt. Daarnaast heb je alles bij de hand en je kunt de ruimte op talloze manieren indelen en stijlen

  • Wat kost een los kookeiland?

    De gemiddelde prijs van een keukeneiland is afhankelijk van veel factoren. De prijs van een keukeneiland wordt namelijk bepaald door het materiaal, grootte en keukenapparatuur. Wil je graag een prijsindicatie van de kosten voor jouw nieuwe keuken? Maak dan gebruik van onze budgetplanner. In een paar stappen krijg je een goed beeld van wat een eiland keuken gaat kosten. Kijk ook eens naar onze keukens met kookeiland opstelling, zo kun je al wat inspiratie opdoen voor jouw nieuwe (eiland) keuken!

  • Hoeveel ruimte heb je nodig voor een kookeiland?

    De grootte van een kookeiland kan behoorlijk variëren per keuken. Gelukkig kunnen wij dankzij onze eigen fabriek in Duitsland je keuken precies op maat maken, hierdoor kunnen wij ervoor zorgen dat een eiland keuken in een kleine ruimte past. Dit kan zolang er voldoende bewegingsruimte is van minimaal één meter rondom het eiland. Gemiddeld is een keukeneiland ongeveer 2 meter breed en 1 meter diep. Bij een kleine ruimte adviseren wij voor een klein eiland of schiereiland dat aan één zijde grenst aan de wand. Meer ruimte tot je beschikking? Kies dan gerust een groot kookeiland met een bar of juist andere extra elementen zoals een wandkast met inbouwapparatuur.

Kom langs in de winkel
en ontdek het hele assortiment

Voor- en nadelen van een kookeiland

Een kookeiland is een populaire keuze en biedt een centrale plek om te koken, eten en gezellig samen te zijn. Maar voordat je de beslissing maakt om een kookeiland toe te voegen aan je keuken, is het belangrijk om zowel de voordelen als de nadelen ervan in overweging te nemen. We lichten deze graag toe, zodat je een weloverwogen beslissing kan maken.

Voordelen:

  • Extra ruimte: door een kookeiland creëer je extra oppervlak in je keuken. Snijden, koken en de vaatwasser uitruimen? Het kan allemaal tegelijk zonder dat je jezelf in de weg loopt!
  • Opbergruimte: rust je eiland uit met laden, kastjes of ingebouwde apparaten zoals een vaatwasser of een wijnkast. Zo behoud je dus veel ruimte om op te bergen!
  • Flexibele indeling: een eiland kan op verschillende manieren worden ingericht. Kies je voor een keuken met bar? Dan kun je daar bijvoorbeeld ontbijten. Maar ook praktische apparaten zoals een kookplaat of gootsteen zorgen voor extra ruimte. 
  • Scheiding van ruimte: in een open keuken kan je met een kookeiland een subtiele scheiding creëren tussen de keuken en de woonkamer of eetkamer, zonder dat je muren plaatst. 
  • Het hart van de keuken: hou jij van kokkerellen, met vrienden borrelen of gewoon in de keuken zijn met de familie? Een kookeiland is een uitnodigende plek om samen te komen en bij te kletsen terwijl je kookt. Dat is toch gezellig!

Nadelen: 

  • Ruimte: wanneer je kiest voor een kookeiland, moet je rekening houden met de ruimte die het in beslag neemt en is niet altijd geschikt voor kleine ruimtes. Bij Keuken Kampioen adviseren we om minimaal 1 meter rondom het eiland vrij te houden zodat je voldoende bewegingsvrijheid hebt. Ga voor 120cm ruimte voor optimaal gebruik en kookplezier. 
  • Installatie: ga je de keuken zelf monteren? Dan kan dit ingewikkelder zijn, omdat je te maken hebt met extra leidingen en elektriciteit. In de tekeningen van jouw nieuwe keuken staat uiteraard wel beschreven waar alle aansluitingen moeten komen!
  • Onderhoud: houd jij niet van schoonmaken? Dan word je misschien minder blij: een kookeiland schoonmaken kost meer tijd dan het schoonhouden van een rechte keuken. Maar eerlijk is eerlijk: dat heb je er wel voor over, toch?
  • Doorstroomruimte: als je een kookeiland overweegt, is het goed om na te denken over de doorstroomruimte in je keuken, ook wanneer je niet alleen in de keuken staat. Sta hierbij stil tijdens het ontwerpen van je keuken en zorg dat je genoeg bewegingsruimte rondom je keuken creëert.

Creëer een functioneel kookeiland

Een eiland keuken biedt volop werk- en opbergruimte, doordat er aan vier zijden gewerkt kan worden en de lades / onderkasten veel opbergruimte creëren. In de basis is een keukeneiland een los, rechthoekig keukenblok met een kookplaat, spoelbak en vaatwasser. Daarnaast kan een keukeneiland gecombineerd worden met elementen zoals inbouwverlichting en stopcontacten.
Wil je graag een keukenblok tegen de wand én een eiland? Denk dan er dan aan om een kookeiland met inductiekookplaat te kiezen of ga voor een spoeleiland. In dit geval is alleen de spoelbak in het vrijstaande keukeneiland verwerkt. Zo creëer je een functioneel kookeiland en heb je meer werkruimte op je werkblad van het keukenblok. 

 

Afmetingen van een kookeiland

Je denkt erover na om een kookeiland toe te voegen aan je ruimte, wat leuk! Buiten dat het een prachtig middelpunt in huis is, wil je ook nadenken over de praktische aspecten. Houd bijvoorbeeld rekening met de beschikbare ruimte om je de keuken voor een goede indeling.

Kookeilanden zijn vaak tussen de 90 en 120 centimeter breed, en 180 tot 240 centimeter lang. Zorg ervoor dat je minstens 1 meter aan vrije ruimte rondom het kookeiland hebt, zodat je makkelijk kunt bewegen. Heb je wat meer ruimte? Dan is 120 centimeter ideaal voor extra gemak. Bij Keuken Kampioen kun je de afmetingen volledig naar wens aanpassen, zodat ze perfect aansluiten bij jouw ruimte. 

Twijfel je of een kookeiland past in een wat kleinere ruimte? Overweeg dan dat je minstens 3,6 meter in de breedte nodig is om genoeg bewegingsruimte te garanderen. Geen zorgen als je ruimte wat beperkter is: een schiereiland is een slim alternatief! Dit biedt dezelfde voordelen als een vrijstaand eiland, maar neemt minder ruimte in omdat het aan één kant aan de muur bevestigd is. Ideaal voor compactere keukens! Keuken Kampioen helpt je graag bij al jouw wensen: door onze eigen fabriek maken we altijd iets passends binnen jouw ruimte en staat jouw keuken al binnen 5 weken in huis! Wil je weten of een kookeiland praktisch in jouw ruimte past? Onze adviseurs staan voor je klaar om je hierbij te helpen. Krijg een goed beeld van alle mogelijkheden tijdens een afspraak wanneer er een persoonlijk ontwerp wordt gemaakt!

Keukenstijlen

Een keukeneiland is op verschillende manieren vorm te geven qua opstelling, stijl en apparatuur. Een kookeiland is in iedere keukenstijl te verwerken, zolang de ruimte het toestaat. Een landelijke keuken met een kookeiland is bijvoorbeeld een mooie combinatie, omdat het eiland voor een open en gemoedelijke uitstraling zorgt. In de moderne keukens zien we regelmatig een kookeiland terug, deze keukens zijn vaak greeploos en met een eiland creëer je een strakke uitstraling. Een eiland is in iedere keukenstijl te creëren: van een houten keuken tot in een design keukenindustriele keuken tot zelfs een kleine keuken
 

 

Kom langs voor een persoonlijk advies

Ben je op zoek naar een kookeiland? Onze keukenadviseurs helpen je graag met alle vragen en voorzien je van handige tips. Maak een afspraak in een showroom in de buurt en bekijk ons ruime aanbod eiland keukens in het echt. Tijdens een vrijblijvend adviesgesprek helpen onze professionals om jouw wensen te vertalen naar jouw ideale eilandkeuken.